nl +31 88 52 25 000 Zandbreeweg 12, 7577 BZ Oldenzaal
Certified
PCS7, VMWare, Veeam, HPE
Best in class supplier and solutions expert
#1 Supplier in industrial automation and virtualization solutions

Virtualiseren in de proces industrie

Virtualiseren in de proces industrie

Het was altijd zo makkelijk, een computer heeft Windows geïnstalleerd en daarmee kunt u de applicaties gebruiken die u iedere dag nodig heeft. Maar nu lijkt het ook anders te kunnen, en werken we vaak in de cloud van mobile devices die vaak niet eens meer windows gebruiken. Het gebruik van zogenaamde thin client word ook een steeds meer voorkomende oplossing. Gebruikers van applicaties in een bedrijf hebben nu geen volledige computer meer tot hun beschikking, maar een soort mobile device met een groot scherm waarmee applicaties van het netwerk worden opgeroepen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, en wat er voor nodig is om dit zelf te bouwen leest u hier onder.

Wat is virtualisatie?

Virtualisatie is eigenlijk een heel simpel concept. We installeren een tool op een computer die de hardware beschikbaar stelt aan individuele applicaties die er op geinstalleerd worden. De tool die we hier voor gebruiken heet een Hypervisor. Deze hypervisor is een tool die het systeem bewaakt en geheugen en processor capaciteit beschikbaar stelt aan de virtuele computers die op deze hardware aanwezig zijn.

Dit klinkt allemaal nog al ingewikkeld, maar het valt allemaal mee. Stel dat een computer 16GB RAM geheugen heeft en 8 processoren. Met een hypervisor worden deze beschikbaar gesteld aan het aantal virtuele machines die op deze computer werken. Als er 4 virtuele machines op de computer zijn geïnstalleerd zullen deze allemaal een deel RAM geheugen en processoren kunnen gebruiken. Mochten er 3 niet te doen hebben en 1 heel veel werk hebben, de geeft de hypervisor meer geheugen en meer processoren aan de virtuele machine die veel te doen heeft. Op deze manier neemt de hyperisor controle over het beschikbaar stellen van de echter hardware, richting de virtuele machines.

Hypervisor

VMWare ESXi

En als ik VMWare player op mijn PC installeer?

Een versie van een virtualisatie product die op windows geinstalleerd word, werkt eigenlijk gelijk als iedere andere hypervisor, alleen heeft het bescturingssysteem waarop het virtualisatie product geinstalleerd is zelf ook processor capaciteit nodig. Deze oplossing worden vaak gebruikt door mensen die veel test werk doen. Denk bijvoorbeeld aan studenten, software testers, product ontwikkelaars. Of door mensen die met veel verschillende applicaties werken waarbij de applicaties niet met elkaar samen werken. Denk hierbij aan ingenieurs, systeem beheerders, Technische beheerders.

Wanneer een gebruiker 2 applicaties wil gebruiken die niet met elkaar kunnen werken, kan de gebruiker er voor kiezen om 2 virtuele machines op 1 computer te kopiëren. Wanneer hij 1 van beide applicaties nodig heeft, kan hij de virtuele machine te starten en zijn werk doen. Of wanneer hij een test wil doen, kan hij 1 virtuele machine opstarten, de test doen, en wanneer de test klaar is een backup van de virtuele machine terug kopiëren, zodat hij weer een originele virtuele machine heeft.  Maar dit kan ook op een grotere manier aangepakt worden.

En hoe werkt virtualisatie voor een heel bedrijf dan?

Als we kijken naar virtualisatie voor een hele bedrijfsomgeving kunnen we dit op 2 manieren oplossen. Het meest eenvoudige is een standaard hypervisor te installeren op een server. Deze server zal dan als virtualisatie server dienen. Op de server kunnen virtuele machines aangemaakt worden, en wanneer de server te veel virtuele machines bevat kan een nieuwe server gekocht worden. Dit is een goede manier om te beginnen met virtualisatie. Per server kan een groot aantal virtuele machines gebruikt worden, denk aan +/- 20 virtuele machine op 1 server. Op deze manier is de gekochte hardware optimaal benut, en kan een volgende server ingezet worden met het idee dat er geen beschikbare capaciteit meer is. Investeringen zijn op deze manier dus altijd te verantwoorden.

Een ander manier, en tegenwoordig de meest veel voorkomende is wat SDDC genoemd word. SDDC staat voor Software Defined Datacenter, en betekend dat we van alle beschikbare hardware een verzameling maken en deze laten gebruiken door de hypervisor. Deze vorm van virtualisatie maakt Cloud systemen mogelijk, en u kunt bij het gebruik van SDDC eigenlijk ook spreken van een private cloud.

SDDC

Software Defined Data Center

Het software defined data center is een begrip dat zoveel wil zeggen als, een data center dat bestaat uit hardware dat door software tot een data center verbonden wordt. Vaak wordt dit toegepast met een aantal virtualisatie servers. Deze server worden echter niet met een harddisk uitgerust maar slaan deze op via een netwerk verbinding. Dit betekend dat opslag media, zoals harddisks of flash drives, via een netwerk bus aangesloten kunnen worden op ieder denkbare locatie.

Als de data opslag is aangesloten word van iedere server het RAM en CPU cores doorgegeven naar de hypervisor laag, en kunnen de virtuele machines die aangemaakt worden van alle middelen gebruik maken. Op het moment dat er nu een CPU core bij geplaatst moet worden, of dat er mee RAM nodig is, kan er een server bij geplaatst worden. Dit kan een blade zijn in een blade server configuratie, of een nieuwe fysieke server of zelfs een extra cpu in een bestaande server. Op deze manier kan het platform uitgebreid worden, maar het blijft 1 platform met alle voordelen die daar bij horen.

Op een SDDC kan bijvoorbeeld oneindig veel opslag ruimte aangemaakt worden. Dit heeft als voordeel dat veel data opgeslagen kan worden. Er kan uit ongelimiteerd uitgebreid worden in RAM of CPU cores, dus virtuele machines kunnen intensieve processen uitvoeren zonder dat het effect heeft op de algehele gebruikerservaring. Maar belangrijker nog, er kan flexibel hardware aangebonden worden, en afgekoppeld worden We kunnen dus extra capaciteit verbinden met het platform voor het geval een stuk hardware onherstelbaar beschadigd. De hardware kan op dat moment uitgewisseld worden, terwijl het platform doordraait met de ingezetten extra capaciteit.

Kortom SDDC, beveiligd de gebruiker van het systeem bij uitval van hardware componenten, en stelt de gebruiker in staat het platform ongelimiteerd te vergroten en uit te breiden om de het systeem zo optimaal te kunnen gebruiken.

 

Hoe wordt een SDDC netwerk opgebouwd?

Om een SDDC op te bouwen, kunnen een aantal netwerken worden opgezet om verschillende taken uit te voeren. We hebben vaak een netwerk nodig waar die clients op aangesloten zijn, een netwerk voor server taken en een netwerk voor de opslag systemen. Deze netwerken kunnen op verschillende snelheden werken en zullen waarschijnlijk verschillende VLAN’s zijn. Dit voorkomt dat de netwerken met elkaar kunnen communiceren en verhoogt dus de veiligheid van het netwerk.

Voorbeeld netwerk

En hoe wordt dat geconfigureerd?

Deze netwerken worden altijd geconfigureerd door systeem experts, die verstand hebben van routing en managed switches. Er moeten voor dit soort netwerken een aantal zaken geconfigureerd worden zoals:

 • Ring redundancy
 • IP Bereiken
 • VLAN’s / SDN
 • Routing
 • Firewall
 • Anti-Virus
 • Backup oplossingen
 • Domain controller
 • Terminal services
 • Core switchen
 • Client netwerk switchen
 • Data opslag systeem (SAN)
 • En verdere systeem specifieke zaken

Het is dan ook goed om dit door een partij te laten doen die verstand heeft van dit soort systemen. Het kan namelijk al heel snel groot en onoverzichtelijk worden, en dat kan een project voor het implementeren veel tijd en geld kosten. 

Bij iAUTOMATION kunnen we dit allemaal voor u inkopen, configureren, testen, valideren en opleveren. Mocht u meer informatie willen, neem dan contact met ons op.

Over iAUTOMATON

iAUTOMATION is een automatiseringsspecialist die zich richt op industriële automatisering, ICT en de koppelingen tussen deze twee werkvelden. Met vele jaren ervaring in de industriële automatisering en ICT wereld is iAUTOMATION een volwassen partner waar u wat aan heeft.

iAUTOMATION verzorgt complete projecten voor de industriële automatiseringswereld met een specialiteit in PCS 7 consultancy en engineering. Maar ook andere systemen zijn bij ons bekend en kunnen door iAUTOMATION geïmplementeerd worden. 

Met kennis van virtualisatie, netwerken, domeinen en ICT beheer is iAUTOMATION ook een zeer geschikte partner voor al uw ICT vragen en projecten. Wij zullen u altijd met veel enthousiasme en kennis bijstaan in uw projecten, en proberen onze klant te ontzorgen door pro actief en positief uw project aan te pakken.

  About the author

  Dennis is Technical Director at iAUTOMATION, where he is responsible for all the technical queries and technical solutions that iAUTOMATION provide. Dennis also helps customers and the iAUTOMATION consultants with the technical side of projects and designs. Dennis has a lot of experience with process control systems and IT infrastructure, this is why his experience is key in projects that include both these areas of expertise like MES, virtualization and process automation projects.

  Leave a Reply