nl +31 88 52 25 000 Zandbreeweg 12, 7577 BZ Oldenzaal
Certified
PCS7, VMWare, Veeam, HPE
Best in class supplier and solutions expert
#1 Supplier in industrial automation and virtualization solutions

Upgrades van PCS 7

Automatisering voor fabrieken worden vaak verkocht met een lifecycle van 20 tot 30 jaar. Dit is natuurlijk voor alle hardware prima te doen, en is voor een fabriek ook nodig om de kosten van het systeem terug te verdienen. Een PLC heeft meestal een geteste levensduur van 30 jaar, en kan dus goed met een lifecycle van 30 jaar in een fabriek geplaatst worden. Ook alle veld systemen, bekabeling en alle terminatie rails kunnen deze lange tijden goed aan.

Na deze 30 jaar moet de fabriek zelf natuurlijk nog blijven bestaan, en word er gekeken om de hardware te vervangen. Dit kan door gelijke hardware in te kopen met nog eens 30 jaar lifecycle, maar dit kan ook door het bestaande systeem te vervangen door een nieuw, state of the art systeem dat weer 30 jaar mee gaat. Deze verandering van systemen en het upgraden van de bijbehorende software is vaak een best lastige periode voor een fabriek. Omdat systemen na 30 jaar dermate verouderd zijn, en de processen lang geleden bedacht zijn, is het vaak niet makkelijk om het oude systeem naar een nieuw systeem om te zetten. Dit komt vaak door een aantal redenen die in dit soort projecten optreden:

  • Het oude automatiseringssysteem kan niet meer uitgelezen worden door dat er geen kopie meer is van de engineering software
  • Het automatiseringssysteem kan niet 1 op 1 geconverteerd worden doordat een beschermde engineering tool gebruikt is.
  • Er zijn geen ontwerp documenten meer van het oude automatiseringssysteem.
  • De processen en omgeving is in de looptijd zo aangepast dat de ontwerp documenten niet meer passen op het huidige automatiseringssysteem.

Op het moment dat één van deze scenario’s voorkomen, en dat is heel vaak zo, moet er gekeken worden naar een oplossing waarbij het nieuwe automatiseringssysteem  opnieuw gemaakt gaat worden. Dit betekend dat er veel van de process specialisten gevraagd word, en het dus niet een simpele vervanging van de hardware is. 

Maar hoe kunnen we dit voorkomen?

Waar vaak geen rekening mee word gehouden is de computers die ingezet worden in deze omgevingen. De computers kunnen namelijk vaak 5 tot 10 jaar mee gaan, en zijn dan zo oud dat er geen vervangende onderdelen meer beschikbaar zijn. Deze hardware moet dan vervangen worden, en tegenwoordig komt de nieuwe hardware met een nieuw operating system. Als er een nieuw operating system komt, kan vaak de oude software niet meer werken en deze zal dus geupdate moeten worden. 

Daar ligt een kans om vele veel kostbare scenario’s te voorkomen. Als het systeem nu geupdate word blijft de software up tot date met de huidige technologie, en dus kunnen met 2 van deze updates uiteindelijk veel meer geld bespaard worden in de 3e update van het systeem. Het blijft een grote beslissing om te kiezen voor een software update, omdat deze verder niet veel toevoegt aan het productie process. En vaak worden zogenaamde platform updates doorgevoerd, die geen applicatie updates meenemen. Hiermee word dus ook geen vooruitgang geboekt voor de productie met betrekking tot data en rapportage.

Update van platform

Update van applicatie

Wat voor een updates kunnen we doen?

Binnen PCS 7 kunnen 2 update strategieën worden uitgevoerd. zoals we benoemd hebben kan er een upgrade worden uitgevoer zonder nieuwe functies, en een upgrade met nieuwe functies. Het is vaak het best om eerst een backup te maken van het syteem, en deze op een nieuwe virtuele machine te installeren. Daarna kunnen we eerst een update zonder nieuwe functie uitrollen. Deze kan dan getest worden, en als basis gebruikt worden voor een 2e upgrade met nieuwe functies.

Als we een update met nieuwe functies doen, moet het systeem nog een goed getest worden. Na deze test kan het nieuwe project vrijgegeven worden voor productie. Het is wel zeer belangrijk dat een update uitgevoerd word door mensen die bekend zijn  met het systeem, het is namelijk een process zonder veel terug meldingen. iAUTOMATION heeft veel ervaring en handige tools gebouwd op oude software naar nieuwe software om te zetten middels een geteste standaard. Omdat we nu maar 1 object hoeven te testen om het systeem te valideren, kunnen we hier veel tijd mee besparen. De rest van de objecten worden middels de gevalideerde procedure omgezet naar de nieuwe versie, en is dus procedureel gevalideerd.

Het automatiseringsplatform is na deze update weer klaar voor gebruik tot de volgende grote wijziging in operating systems. En dus kan dit systeem nu weer 7 tot 10 jaar mee, tot de hardware en daarmee het operating systeem vervangen moet worden. Dit kan dan ook weer gebeuren op de zelfde manier.

En als we nu een virtuele machine op een virtueel platform gebruiken?

Bij het gebruik van virtuele machines zal de hardware onafhankelijk van de virtuele machines vervangen kunnen worden. En dat betekend dat we niet afhankelijk zijn van de hardware compatibiliteit van een operating system. Dit is erg handing, maar kan ook gevaar mee brengen, omdat we nu dus niet meer ieder 7 tot 10 jaar de hardware moeten vervangen en dus een upgrade zouden doen. Nu kunnen we weer 30 jaar wachten voor we over moeten naar een nieuw hardware platform, en dus word documentatie weer heel belangrijk.

Denk voor deze documentatie bijvoorbeeld aan process schema’s, software ontwerp documenten, hardware ontwerp documenten, P&IDs, Single lines, dat soort schema’s. Om deze 30 jaar te bewaren hebben we een digitale versie nodig die over 30 jaar nog leesbaar is, of een fysieke versie die 30 jaar onaangetast bewaard kan worden. Om deze documenten te bewaren en leesbaar te houden is niet makkelijk.

Gelukkig hebben we tegenwoordig programma’s en methodieken in de Industrie 4.0 standaard zitten die de digitale fabriek mogelijk maken. Deze programma’s helpen zeer veel bij het in de hand houden van de lifecycle van een fabriek. Ook hierover heeft iAUTOMATION een blog geschreven. Deze kunt u op onze website na lezen. 

 

Over iAUTOMATON

iAUTOMATION is een automatiseringsspecialist die zich richt op industriële automatisering, ICT en de koppelingen tussen deze twee werkvelden. Met vele jaren ervaring in de industriële automatisering en ICT wereld is iAUTOMATION een volwassen partner waar u wat aan heeft.

iAUTOMATION verzorgt complete projecten voor de industriële automatiseringswereld met een specialiteit in PCS 7 consultancy en engineering. Maar ook andere systemen zijn bij ons bekend en kunnen door iAUTOMATION geïmplementeerd worden. 

Met kennis van virtualisatie, netwerken, domeinen en ICT beheer is iAUTOMATION ook een zeer geschikte partner voor al uw ICT vragen en projecten. Wij zullen u altijd met veel enthousiasme en kennis bijstaan in uw projecten, en proberen onze klant te ontzorgen door pro actief en positief uw project aan te pakken.

    About the author

    Dennis is Technical Director at iAUTOMATION, where he is responsible for all the technical queries and technical solutions that iAUTOMATION provide. Dennis also helps customers and the iAUTOMATION consultants with the technical side of projects and designs. Dennis has a lot of experience with process control systems and IT infrastructure, this is why his experience is key in projects that include both these areas of expertise like MES, virtualization and process automation projects.

    Leave a Reply