ennl +31 88 52 25 000 Zandbreeweg 12, 7577 BZ Oldenzaal
Certified
PCS7, VMWare, Veeam, HPE
Best in class supplier and solutions expert
#1 Supplier in industrial automation and virtualization solutions

Proces veiligheid

Proces Veiligheid met PCS 7

Functionele Safety

Een safety systeem is nodig op het moment dat er een gevaar in de productie omgeving kan ontstaan dat te gevaarlijk is om te laten bestaan. Dit betekend dat er een manier gevonden moet worden om extra veiligheden in te bouwen, dit kan door passieve systemen toe te passen, het systeem anders te ontwerpen of in het besturingssysteem een stuk extra software in te bouwen wat kan ingrijpen.

Hardware

Binnen PCS 7 is alle hardware te verkrijgen om een systeem op SIL3 niveau aan veiligheid te realiseren. Echter moeten voor de actuatoren en sensoren dit ook kunnen om een SIF(signaal van ingang tot uitgang) te creëren die ook SIL 3 is. Eigenlijk hoeft u dus alleen uw sensoren en actuatoren te bereken en kunt u uw SIF berekening op SIL niveau inschalen. Dit betekend vaak dat u met een enkele sensor en actuator een SIL3 SIF kan creëren binnen PCS 7.

Implementatie

PCS 7 heeft speciaal gemaakte en gecertificeerde software die het mogelijk maakt met de bekende PCS 7 programmeer tools ook safety software te maken.

Doordat de hardware automatisch getest word door de PLC hoeft de programmeur zelf niet anders te doen dan bij het programmeren van normale software. Ook word de communicatie met het veld via Profisafe automatisch gegenereerd en bewaakt.

Safety Matrix

Omdat een PCS 7 systeem een geïntegreerd visualisatie en engineering systeem heeft, is er een tool mogelijk dat het safety systeem 1 op 1 met de operator in verbinding zet. Deze tool heet Safety Matrix, en in deze tool kunnen safety acties gedefinieerd worden als in een tabel. Deze acties worden vervolgens in de software geladen, maar ook word deze tabel direct naar de bedien plaatjes gezet zodat de operator ook een tabel met afschakel logica kan inzien. Dit is voor de operator een zeer prettig overzicht.

iAutomation oplossing

Bij iAUTOMATION hebben we een aantal gecertificeerde proces veiligheidsspecialisten op het gebied van IEC61511/IEC61508 en Siemens PCS 7 F-Systems. Onze specialisten kunnen u met alles binnen het veiligheidsspectrum assisteren. Hieronder ziet u een kort overzicht van enkelen van onze diensten.

IEC61511 Consultancy

Advies bij Hazop, Lopa, SIF specificatie

Ondersteuning bij het berekenen van SIL classificatie

Implementatie PCS 7 Safety

Implementatie van het PCS 7 safety systeem

Testen van de geimplementeerde functionaliteit.

PCS 7 Safety Consultancy

Advies bij Hazop, Lopa, SIF specificatie

Ondersteuning bij het berekenen van SIL classificatie

Ondersteuning tijdens de implementatie

Ondersteuning tijdens test fase