ennl +31 88 52 25 000 Zandbreeweg 12, 7577 BZ Oldenzaal
Certified
PCS7, VMWare, Veeam, HPE
Best in class supplier and solutions expert
#1 Supplier in industrial automation and virtualization solutions

ISA 95

ISA 95 standaard

Functionaliteit

Omdat ISA 95 een heel grote hoeveelheid functionaliteit beschrijft, is de standaard opgedeeld in een aantal functie blokken die een deel van de functionaliteit beschrijft. Deze delen hebben een nummer en kunnen dus aan gereferenceerd worden bij het beschrijven van een ISA 95 oplossing. Dit is belangrijk omdat veel bedrijven al functionaliteit hebben, maar niet in een systeem, of deels in een automatiseringssysteem dat vervangen dient te worden.

Waar is ISA 95 functionaliteit te vinden

Omdat veel bedrijven een productie order op papier uitdraaien en deze aan een productie hoofd geven, is er eigenlijk altijd sprake van functionaliteit die in de ISA 95 standaard beschreven staat. De vraag is dan ook vaak hoe kunnen we deze processen in kaart brengen, zodat we deze later in een systeem kunnen onderbrengen en daarmee de continuïteit kunnen garanderen. ISA 95 functionaliteit is dus vaak door heel het bedrijf te vinden in verschillende vormen.

Onderdelen van de ISA 95 standaard

 

De onderdelen van ISA 95 die binnen uw bedrijf voorkomen, en die met deze standaard in kaart te brengen zijn, zijn de volgende:

 • Order Processing
 • Production Scheduling
 • Production Control
 • Material and Energy control
 • Procurement
 • Quality Assurance
 • Product Inventory Control
 • Product Cost Accounting
 • Product shipping administration
 • Maintenance management

Wat betekend dat als er één van deze processen in uw bedrijf te vinden is, u ook naar de ISA 95 standaard kan kijken om processen beter op elkaar af te stemmen.

Waar heeft deze standaard invloed op

 

Omdat de ISA 95 standaard een aantal functionaliteiten aan een methode bind heeft dit ook een naam gekregen. Manufacturing Execution Systems (MES) systemen is de naam van de verzameling van functionaliteiten die de ISA 95 standaard aanbied. Op het moment dat er dus spraken is van de noodzaak tot het verbinden van functionaliteit zoals deze genoemd word in de ISA 95 standaard, kan er gekeken worden naar een MES oplossing. Binnen een MES oplossing worden dus de verschillende vormen van registratie en uitvoer van productie aan elkaar gekoppeld om 5 zaken te regelen:

 • Communicatie tussen functionaliteit zonder menselijke interactie
 • De mogelijkheid om data aan elkaar te verbinden
 • De mogelijkheid om Just In Time beslissingen te maken
 • Overzicht over de hele orderketen in één systeem
 • één punt waar de koppelingen met productie en enterprise platformen tot stand komen

Door deze voordelen kunt u als plant manager veel geld besparen en beter inzicht krijgen in uw productie voortgang.

iAutomation oplossing

Omdat iAUTOMATION een eigen MES systeem heeft ontwikkeld en ook veel ervaring met andere MES systemen heeft, werkt iAUTOMATION al zeer lang met de ISA 95 standaard. Als u interesse heeft in meer informatie over deze standaard, een MES systeem of u van plan bent een MES systeem in te kopen. Neem dan eens contact met iAUTOMATION op, of bekijk onze 3 onderstaande service. Voor MES implementaties kiest u natuurlijk ook voor iAUTOMATION.

MES quick scan

 

iAUTOMATION invertariseert welke functionaliteit van de ISA 95 standaard er binnen uw bedrijf is afgedekt en rapporteert deze bevindingen in een rapport met adviezen. 

Connector software

 

Omdat er veel verschillende software en systemen aanwezig zijn in een fabriek, en deze vaak data met elkaar moeten uitwisselen, kan iAUTOMATION er voor zorgen dat deze systemen via een connector met elkaar kunnen communiceren. 

Project Consultancy

 

iAUTOMATION kan u natuurlijk ook altijd helpen met uw project als consultant, wij delen graag onze kennis met uw organisatie als u een ISA 95 implementatie onderneemt.