De ISA88 Standaard
ISA 88 is een standaard voor Batch gestuurde productie omgevingen. Het geeft aan hoe een productie systeem ingericht word, om een zo hoog mogelijke gelijkheid en kopieerbaarheid te creeren voor alle delen van het systeem. Op basis van modules word de productie omgeving ingedeeld in logische blokken. Het is de bedoeling van de standaard om op basis van deze blokken functionaliteit te realiseren, die hergebruikt kan worden in andere delen van de productie omgeving zodat maar één deel ontworpen hoeft te worden.
Procedureel en fysiek model
Binnen de ISA 88 standaard worden een aantal modellen gedefinieerd. De 2 belangrijkste zijn de procedurele en fysieke modellen. Deze definiëren hoe de fabriek fysiek ingedeeld is, dus waar de kleppen en pompen een vul systeem of een koel systeem vormen. En een procedureel model, dat zegt welke stappen er gedaan moeten worden de koeling te activeren, of de stappen om een vul actie te doen. Deze modellen beginnen met het beschrijven op kleinste niveau en werken naar steeds groter wordende onderdelen in een fabriek.
Procedureel model
Het procedurele model werkt samen met het fysieke model om de fabriek te modelleren. In het procedurele model worden de stappen vast gelegd die de module moet doorlopen om een actie gedaan te krijgen. Per module is de detail van de stappen verschillend. Binnen het procedurele model kennen we de volgende modules:
Fysieke Model
Bij een productie omgeving horen natuurlijk vele fysieke elementen, kleppen, pompen, tanks, koelers en mengers bijvoorbeeld. Deze elementen worden samen gebracht in een fysiek model waardoor vanuit basis elementen (control modules) complexere elementen kunnen worden opgebouwd. Met het samen brengen van deze control modules ontstaat bijvoorbeeld een tank met een functie. Deze tank kan dan als basis(template) dienen voor de volgende gelijke tanks. Op deze manier hoeft maar 1 complex element ontworpen en beschreven te worden. De gehele structuur van het fysieke model is als volgt:
iAutomation oplossing
Bij iAutomation hebben we veel ervaring met ISA 88 methodologie, ontwerpen en implementatie. Wij passen deze standaard dagelijks toe in onze projecten, omdat wij veel batch processen ontwerpen en implementeren. Ook hebben wij regelmatig workshops gegeven over deze manier van werken en wat de ISA 88 standaard voor uw projecten kan betekenen in URS/FDS/SDS implementatie maar ook in een engineering workflow.
Project assistentie
Wij leggen uw engineers in 2 workshops uit was ISA 88 is.
Hulp bij uw project voor:
Training
Modellering van fysiek model
Modellering van Procedureel model
Implementatie van Procedureel model
Implementatie van een Batch systeem
Project Consultancy
Een iAUTOMATION consultant houd toezicht op de ISA 88 modellering tijdens: