nl +31 88 52 25 000 Zandbreeweg 12, 7577 BZ Oldenzaal
Certified
PCS7, VMWare, Veeam, HPE
Best in class supplier and solutions expert
#1 Supplier in industrial automation and virtualization solutions

PCS 7 Versie 9.0 vrijgegeven

PCS 7 Versie 9.0 vrijgegeven

Het was alweer even geleden dat Siemens met een nieuwe versie van PCS 7 uitgekomen is. Maar het is zover, PCS 7 versie 9.0 is beschikbaar voor verkoop. Zoals altijd zijn er veel nieuwe en belangrijke updates die meekomen met de nieuwe versie. Gelukkig heeft iAUTOMATION al een aantal maanden de informatie over de nieuwe versie beschikbaar zodat wij ons goed hebben kunnen voorbereiden op alles wat nieuw is.

Maar wat is er dan nieuw? 

Omdat er deze keer veel aandacht is gegeven aan de hardware oplossingen binnen het PCS 7 platform, gaan we natuurlijk over Redundante (R1) profinet hebben, en over de nieuwe field unit. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat er ook veel aandacht is geschonken aan de vraag hoe we profinet in een bestaande fabriek krijgen. Niemand wil nieuwe kabels door een fabriek moeten leggen om iets te veranderen waar eigenlijk geen voordeel mee te halen is, we hebben immers een werkende veld bus, dus waarom moeten we een profinet oplossing kiezen als dat betekend dat we nieuwe bekabeling moeten leggen?

Siemens heeft daarop een aantal koppel systemen op de markt gebracht die het mogelijk maken de huidige bekabeling te gebruiken voor een profinet gebaseerde veld bus. Natuurlijk is er nu een PN/DP koppel brug zodat we van een profinet aansluiting ook naar oude veld bussen kunnen verbinden. Dit betekend dat we alle nieuwe delen van de fabriek kunnen voorzien van profinet, maar de rest nog op profibus kan blijven. Maar er zijn nog meer opties om profibus en profinet aan elkaar te verbinden, een Y-link voor S2 redundante apparaten bijvoorbeeld.

De nieuwe hardware

Met de nieuwe profinet redundantie is er ook een nieuwe lijn van remote IO stations uitgekomen, de ET 200SP HA en de Compact Field Unit (CFU). Met deze nieuwe hardware word het nog makkelijker om remote IO te koppelen aan een PCS 7 Automatisering Station. Hieronder kunt u de 2 nieuwe IO connector zien.

De ET 200SP HA is speciaal bedoeld voor de nieuwe R1 redundant van die bij profinet beschikbaar is gekomen. De verbinding naar profinet kan nu hetzelfde uitgelegd worden als de profibus systemen. Dit betekend dat we per remote IO station 2 ET 200 SP HA interface modules hebben die beide op een specifieke redundante profibus netwerk verbonden zijn zodat de PCS 7 controller de redundantie afhandeling kan doen.

De CFU is bedacht om profibus PA apparaten makkelijk en snel te verbinden met profinet. Maar ook kan op deze unit een 8-tal digitale verbindingen gemaakt worden met willekeurige instrumenten of control items. We kunnen de 8 digitale signalen namelijk configureren als digitale ingang of digitale uitgang.

ET 200SP HA

De Compact Field Unit

Is er dan ook iets aan de software veranderd?

Niet direct, PCS 7 is even stabiel en vertrouwd als het was in de laatse update van versie 8, er zijn echter wel een aantal belangrijke veranderingen. Misschien nog wel de beste verandering is een firmware update voor de PCS 7 AS 410 CPU. De versie 9 firmware heeft als belangrijke feature een ontkoppeling van de batterij van de AS en het programma geheugen. Dit betekend dat met de nieuwe firmware, het programma op een geheugen geschreven word die niet leeg raakt als de batterij leeg is. En daarmee blijft het programma in de AS dus altijd bewaard, zelf bij verschepen naar verre sites.

Een andere verandering is dat PCS 7 nu geschikt is voor de nieuwste versies van Windows. Een Windows 10 Pro LTSB versie is nog om PCS 7 te kunnen installeren, maar dan kunnen wel alle belangrijke patches geïnstalleerd worden zodat u veilig kunt produceren. Voor servers wordt ook Windows Server 2016 ondersteund, en daarmee is PCS 7 weer helemaal op één lijn met de nieuwe en meest veilige versies van Windows.

Het laatste punt wat wij nog graag benoemen is dat PCS 7 ook het eerste control systeem is dat een cyber security certificaat heeft ontvangen. PCS 7 mag zich officieel van het IEC 62443 keurmerk voorzien. En dus kunnen we er zeker van zijn: met PCS 7 kunt nog nu en ook in de toekomst veilig produceren.

Over iAUTOMATON

iAUTOMATION is een automatiseringsspecialist die zich richt op industriële automatisering, ICT en de koppelingen tussen deze twee werkvelden. Met vele jaren ervaring in de industriële automatisering en ICT wereld is iAUTOMATION een volwassen partner waar u wat aan heeft.

iAUTOMATION verzorgt complete projecten voor de industriële automatiseringswereld met een specialiteit in PCS 7 consultancy en engineering. Maar ook andere systemen zijn bij ons bekend en kunnen door iAUTOMATION geïmplementeerd worden. 

Met kennis van virtualisatie, netwerken, domeinen en ICT beheer is iAUTOMATION ook een zeer geschikte partner voor al uw ICT vragen en projecten. Wij zullen u altijd met veel enthousiasme en kennis bijstaan in uw projecten, en proberen onze klant te ontzorgen door pro actief en positief uw project aan te pakken.

    About the author

    Dennis is Technical Director at iAUTOMATION, where he is responsible for all the technical queries and technical solutions that iAUTOMATION provide. Dennis also helps customers and the iAUTOMATION consultants with the technical side of projects and designs. Dennis has a lot of experience with process control systems and IT infrastructure, this is why his experience is key in projects that include both these areas of expertise like MES, virtualization and process automation projects.

    Leave a Reply